Denseland – Chunk [cd Mosz]

Denseland - ChunkImprov-dance? Dat lijkt contradictoir: waar improv de repetitie probeert te omzeilen, wordt dance juist erdoor bepaald. En dan ook nog vocalen, nota bene vocalen (Sprechstimme veeleer) van de hele bekende David Moss, die eerder herinnert aan de barokke theatraliteit van een doorsnee Knitting Factory act uit de 90s, dan aan pop. Denseland is een trio: vocalen, bas en drums en allerhande electronica. Chunk is hun eerste proeve van bekwaamheid en begeistert.

De stemmenacrobatiek waarom Moss bekend is is ook op Chunk te horen, maar het is beschaafd ingeperkt, ingepast – al dan niet met vocoder – in het minimale arrangement van zachte synth-klanken, spaarzame akkoorden, plukken en accenten op bas en gitaar en goed geplaatste slagen en tikken op het slagwerk. Duitsers Hannes Strobl en Hanno Leichtmann zijn hier niet slechts de begeleiders op het instrumentarium; de klanken die worden geproduceerd richten zich op het structurele en soms levert dat quasi-post-rock juweeltjes op, die je niet helemaal kan thuisbrengen, zoals Low Velocity Zone. Geen jazz, geen pop, en geen dance en toch heeft het van alle drie genres elementen die het, weliswaar a posteriori, met de niet-teleologische intentie van improv, tot een logisch geheel brengen. Obsidian klinkt als een bizarre mix tussen To Rococorot en Tom Waits, die een minimal techno-plaat hebben gemaakt. Het is vooral niet opdringerig en ademt openheid. Cumulus Crowds is vernieuwend in de zin dat dit het eerste stuk vocale ambient is dat overtuigt. Eerie en licht tegelijk, door de spookachtige deken van electronische klanken maar ook door de hoge pitch van Moss’ ijzige wailing. Wat helpt is dat de dynamiek is verhoogd door een zachte opnametechniek. Scrape It (Up) is snd voor akoestische instrumenten en vocalen: dat moet genoeg zeggen.

Chunk is geen minimal techno met improv flourishes noch improv met een technobeat. Chunk is waar improv en minimal techno elkaar in de geest ontmoeten. Chunk is geen pseudomuziek, die syncretistisch wil zijn, maar een authentiek plaatje dat zelfvertrouwen uitstraalt.

Advertisements
%d bloggers like this: