Gonjasufi – A Sufi and a Killer [cd/lp Warp]

Gonjasufi - A Sufi and a KillerLaten we eerlijk zijn, de meeste platen van tegenwoordig zijn na een aantal keren beluisteren de subjectieve aandacht niet meer waard, dat is het objectieve effect van pop (luistert iemand nog naar de laatste Yeasayer?). Deze plaat, een samenwerking tussen ragga-toaster/zanger Gonjasufi en beatsproducent Gaslamp Killer, beklijft, ook na tig keer luisteren. De sound is een biologerend concoct dat bestaat bij de gratie van jatwerk, hiphop ten voeten uit dus, zonder dat het echt hiphop is (er wordt niet gerapt, ha!). De zang is rasperig en vol soul, past volledig in het bed van nu eens vals-funky dan weer Nabije Oosterse klanken; de track Kowboys & Indians is meesterlijk dronkenmakend met die Oosterse swing – de smerige toasting relativeert, in real time, de transcendentale uithalen van de gesamplede klaagzang; Dednd is een Ragga Otis Redding song, ramshackle vocal en repetitief orgeltje bevestigen elkaar.

Het is opvallend hoe geïntegreerd deze typisch 21ste eeuwse potpourri tot zijn recht komt. Elke sample, uit volstrekt uiteenlopende bron, lijkt geheel organisch bij te dragen aan het geheel. De encyclopedische kennis van het samplende subject wordt hier getoond als de hedendaagse vorm van durchkomponieren in pop: voorbij het herhaalde refrein. De straatlyriek – in dit geval een half-mystieke half-dronken, mompelende sufi – lijkt erop gemonteerd, maar toch is A Sufi and a Killer, anders dan gebruikelijk, een smakelijk doorwrochte plaat geworden, waarvan de lo-fi bij tijd en wijle behoorlijk distorted sound het intiem-subjectieve benadrukt. Ofschoon niet elke track overtuigt, toch topplaatje.

**na ettelijke weken draaien, valt ook dit toch door de mand. Dat samplen en aaneenrijgen van stijlen is behoorlijk flinterdun jatwerk en gemakzuchtig. Attitudinele muziek.**

Advertisements
%d bloggers like this: