Deep Sound: Pantha du Prince, Jodis, Autechre

Autechre - OverstepsPop blijft verbazen. De parameters zijn nauw, het spectrum lijkt beperkt. Pop is echter even technisch als gecomponeerde muziek waar het op geluid en productie aankomt. Kan een conservatoriumstudent ons het verschil vertellen tussen de majestueuze popsound van Black Noise, de nieuwe van Pantha du Prince, die hiermee het repetitieve van house en techno tegelijk ontstijgt en bekrachtigt en de Totale Abstractie van Oversteps, Autechre’s laatste? Noten lezen heeft geen zin, een geoefend modern Oor voldoet; maar let wel, een geoefend oor is hier vereist.

Waar Pantha progressie maakt lijkt Autechre last te hebben van cult stasis, zoals de Wire meldt. Is het niet elke keer eigenlijk weer dezelfde plaat die ze afleveren? Nee, Oversteps is toch net even weer een stap verder en zijwaarts ten opzichte van Quaristice, recht evenredig met de precisering van de software (Autechre werkt nu met 24 bits/96 kHz downloadable files, die de cd nu echt overbodig maken) die we ook op Monolake’s laatste hoorden. Techniek door micrologische attentie voor geluid. Dat Pantha en Autechre toch idiosyncratische platen maken, bevestigt het kritisch-individuele gehalte van de micrologie van Pop: de monade van de muzikale track correspondeert met het subjectieve van de producent.

Mutatis mutandis gebeurt hetzelfde bij Jodis, het nieuwe verband van James Plotkin, master engineer in metal circles. Jodis is de opvolger van het helaas niet langer bestaande Khanate, wier Clean Hands Go Foul afgelopen jaar een van Neergeslagen Ogen’s favorieten was. Secret House, het debuut van Jodis, is Post-Metal. Vergeet Sunn O))). Secret House is Codeine voor metalheads en überromantisch. Het is hier dat Pop geen pop meer is en klassiek wordt – in de juiste zin van het woord. Op Secret House gaan techniek – luister naar die serieel geplaatste individuele gitaarnoten, de spaarzaam getroffen tomtom en bekkens, de nu eens gruntende dan weer zingende vocalen – en maagdelijk sound design hand in hand.

Pantha du PrinceBlack Noise [cd/lp Rough Trade]
AutechreOversteps [lp/download Warp]
JodisSecret House [cd Hydra Head]

Advertisements
%d bloggers like this: