Hot Chip – One Life Stand [cd Parlophone]

Hot Chip - One Life StandDat Charles Hayward op een drietal nummers drumt – en dat is altijd welkom – en op de ballad Slush (geniale titel dat) een deuntje meezingt is een indicatie van het essentieel out-of-time karakter van het hippe Hot Chip. Hot Chip werkt via de dialectische tegenstelling van extremen: near-sentimental teksten (“Happiness is what we all want”), die op de helft van de plaat ook – weliswaar te direct – gekoppeld worden aan zoete ballademuziek (Brothers, voornoemde Slush etc.), staan tegenover de arrangementen van live gespeelde house. Haywards tegelijkertijd ongewone en funky drumstijl op Hand Me Down Your Love, in tandem met de eenvoudige pianomelodie en zoetsappige vocaal, geeft fantastisch cachet aan het nummer. Het is die kickdrum waarin je een sterke house-feel herkent. Dit zou misschien de richting zijn geweest van This Heat, ware die nog immer in de actuele wereld. Hand Me Down Your Love is zonder twijfel het beste nummer van de plaat.
Titelnummer One Life Stand – aandoenlijke titel dat – werkt idem dito; dezelfde kickdrum, ditmaal met lyrischmakende steelpan-melodiëen, die op Slush overigens juist bijdragen aan de mineurstemming; het refrein “I only wanna be your one life stand; tell me do you stand by your man?” tegen de achtergrond van de etherisch-ironisch vocale lijn “Keep on Feeling, Keep on Dreaming” plaatst de white funk van One Life Stand in hetzelfde gebied, omgekeerd evenredig, als waar R&B zonder gêne poseert en monogamie veinst door limietloos overspel. Het pleidooi voor Oprechte gevoelens is gehouden, maar Hot Chip beseft – impliciet dan wel expliciet – dat alleen de koppeling aan Dance en Pop gerechtvaardigd is.
Wat de steelpan betreft: dat is de nouveau stile die ik ook meen terug te horen op de nieuwe Vampire Weekend en, digitaal verhaspeld, de nieuwe Yeasayer. Waar Vampire Weekend zich echter bezondigt aan opgewarmde world music en mock-MOR produceert, weet Hot Chip, als passende nouveauté, de steelpan met Pop te vereenzelvigen. One Life Stand is als geheel niet geslaagd – te veel serieuze ballads – maar zoals op hun vorige platen is de intentie beslist de goede, kritische.

Advertisements
%d bloggers like this: