Monolake – Silence [lp/cd imbalance]

Monolake - SilenceTechno is van nature synthetisch. De sound bestaat bij de gratie van de chemie van de chromatische arpeggio’s op een bed van ritmes in een loop, meestal in de 4/4 maatsoort. Vaak wordt beweerd dat de roots van de techno in Kraftwerk liggen, maar luister even naar de klassiekers van Jean-Michel Jarre, Oxygène en Equinoxe, en je hoort meteen de overeenkomst in klankbeeld. De minimal techno van nu komt ook dicht in de buurt bij de minimal beats waarmee Jarre, destijds redelijk uniek, zijn uiterst harmonieuze soundscapes van een ritmische structuur voorzag.

Die synthese in geluid horen we ook op Monolake, en niet alleen binnen het raam van de electronisch geproduceerde geluiden (de strings, de beats, de pings, de noises) maar ook tussen het zuiver electronische en het gesamplede natuurlijke. Die synthese is perfect. Monolake’s sound op Silence, veel meer dan voorheen op Polygon_Cities en voorgangers Cinemascope en Momentum, is clare & distincte, wat ook tot uitdrukking komt in de polyfone stijl die – in de verte natuurlijk – refereert aan premoderne Renaissancemuziek.

Silence is een referentie-cd van jewelste, temeer ook omdat geen compressie is toegepast (wat dan ook impliceert dat beluisteren op de iPod geen zin heeft, want het signaal is veel te zacht). Elke soundbit, qua sound in onderscheid tot de volgende, doet er toe; wat je hoort is een impressie van de binnenwereld van de geluiden. Het is modulair-seriële muziek voor techno-aficionados, want de beat is paramount. Silence is analytische techno. Een stap vooruit voor Monolake, wier zoektocht naar het heldere en duidelijke in klank al begon met hun tweede Interstate uit 1999 na de fenomenale synthetische dubtechno van debuut Hong Kong, maar ook een opening naar de toekomst voor techno, dat dreigt vast te geraken in zijn zelf-geproduceerde loop. NB: zoals iedere Kantiaan weet, analyse veronderstelt synthese!

beluisterd op:
Sony SCD-XA5400ES SACD speler
Audio Analogue Puccini Settanta Rev. 2.0 versterker
Opera Seconda floorstander luidsprekers
Nordost Blue Heaven Analogue Interconnect
Nordost flat cable luidsprekerkabels

Advertisements
%d bloggers like this: