De Lijstjes van 2009!

de lijstjes van Neergeslagen-OgenDe lijstjes! 2009 was een idioot productief jaar voor pop en rock. Wij hebben de beste 20 eruit gelicht. Het zijn de objectief noodzakelijke albums van 2009. Volgende maand doen we onze duit in het Best of the Noughties-zakje: een verslag van de beste noise, electronica, out-there muziek en anders-pop uit de jaren Bush alsook een kijk in de remasterkeuken. Verwacht geen Animal Collective of Kid A. Burgermansmuziekconformisme is er al genoeg.

***

Arnth van Tuinen:

Khanate - Clean Hands Go Foul1. Khanate – Clean Hands Go Foul (Hydra Head, LP)
Allesverzengende zwarte wanhoop.
De band verkoopt koffiemokken met de volgende tekst:
out there someone’s dying
hopefully
it should be all of them

.
.
The Pastels/Tenniscoats - Two Sunsets2. The Pastels/Tenniscoats – Twin Sunsets (Geographic)
Kalmerende ode aan het leven. De sensatie van een tuin en van een lichte slaapkamer…. als een Matisse in muziek. Dat Epicurus wordt genoemd is niet voor niets: dit is beter dan mindfulness!
.
.
Knight School - The Poor and Needy Need to Party3. Knight School – The Poor and Needy Need to Party (LostMusic)
Kunnen melodieën rinkelen? Lo-fi juweeltjes met de goede New Zeelandse-feel. Meeneuriebaar en met humor. Uitgebracht op cd-r in een oplage van 300 door een inmiddels ter ziele gegaan indielabeltje. Een klassieker!
.
Cryptacize - Mythomania4. Cryptacize – Mythomania (Asthmatic Kitty)
Ontroerende twang ‘n’ country met engelenzang in 1950s stijl. Tegelijkertijd ook noisy en abstract en vol vreemde wendingen. In de voetsporen van Godard!
.
.
.
Oneida - Rated O5. Oneida – Rated O (Jagjaguwar)
Machinaal doorbeukend. Beter dan de 70s invloeden, en dat zijn niet de minste: hardrock, kraut, dub, psychedelica. Vergeet Ummagumma. Dit is ultieme modernistische hippienoise. Driedubbelaar. Met sitar, hoe kan het ook anders.
.
.
Polvo - In Prism6. Polvo – In Prism (Merge)
nuff said. Volwassen dissonantie = volwassen rock. Met cello. Ook met sitar. Aan die nieuwe, ferm doormeppende drumstijl moet ik nog wel wat wennen.
.
.
.
Tortoise - Beacons of Ancestorship7. Tortoise – Beacons of Ancestorship (Thrill Jockey)
Misschien wel hun beste ooit. In ieder geval gecomprimeeerder dan ooit. De vibe was nog nooit zo digitaal. Of zo dramatisch.
.
.
.
.
Kreidler - Mosaik 20148. Kreidler – Mosaik 2014 (Italic)
Het geluid van denkende machines – live ingespeeld! Met precisie. Afrobeat, Kraftwerk, Martin Hannett. Muziek van de (nabije) toekomst: alsof de 90’s nooit neo-liberaal geweest zijn.
.
.
.
.
Telefon Tel Aviv - Immolate Yourself9. Telefon Tel Aviv – Immolate Yourself (Bpitch Control)
“De nieuwe synthipop” volgens het NRC van afgelopen vrijdag: La Roux. Ha, ha. Telefon Tel Aviv maakte op haar zwanenzang de echt nieuwe synthipop, jawel, maar dan met in meerdere lagen doorgecomponeerde beats en zwaar atmosferisch. In de voetsporen van Japan!

Black Dice - Repo10. Black Dice – Repo (Paw Tracks)
Halfdemente elektronische reggae-noise. Geniaal hoe ze op het tweede nummer hun zogenaamde vrienden en labelbazen Animal Collective in de zeik nemen. Zielsverwanten van the Fall en Excepter; very stoned en ziek van geest.
.
.
.
.
hors concours:
Laetitia Sadier/Andy Ramsey, Quick Canalde geniale track op de verder verschrikkelijke cd van Atlas Sound, Logos. Back to the Future!

***

Dennis Schulting:

Mordant Music - syMptoMs1. Mordant Music – syMptoMs (Mordant Music)
De zeer smakelijke verzamelaar Picking O’er the Bones van eerder dit jaar bevat de sublieme pastiche The Hauntological Song, maar de nieuwe opvolger van hun meesterwerk Dead Air uit 2006 hakt er het beste in: nu-dub voor cognoscenti en brainy hipsters. Vergeet hauntological, Mordant Music zijn echt scary.

Demdike Stare - Symbiosis2. Demdike Stare – Symbiosis (Modern Love)
Demdike Stare doet nog een schep bovenop hauntological. Een ware heksenamalgaam van stijlen op naadloze wijze tot nieuw genre gemaakt: intelligent field recording dance. Een natuurlijke mix van 17e eeuws en postindustrieel Manchester met een onherkenbaar gemaakt worldmusic sausje. Een soort heksencurry.

No Neck Blues Band - Clomeim3. No Neck Blues Band – Clomeim (Locust, LP/cd)
Na Quaris levert NNCK wederom een staaltje onvervalste freakblues af. De nieuwste wijkt echter af van het orthodoxe akoestische bluespalet van eerdere platen. Clomeim is rauwe out-rock en zit meer in de richting van rigoreus satanische broeder van Peeesseye, met grunts ‘n’ all. Zeer verslavend.

Moritz von Oswald Trio - Vertical Ascent4. Moritz von Oswald Trio – Vertical Ascent (Honest Jon, LP/cd)
Een van de mannen achter het klassieke Basic Channel samen met een van de mannen achter het geniale lang ter ziele Sun Electric en Vladislav Delay, de man die 90s electronica brilliant uitluidde: gedrieën part-improviseren ze hier doodleuk de Basic Channelsound cum Miles cum Can met een dot filmmuziek. Bedwelmend en strak. Revolutionaire dance van heren op leeftijd: progressieve verandering is ook eigenlijk alleen van de gevestigden te verwachten.

Polvo - In Prism5. Polvo – In Prism (Merge, LP/cd)
Misschien niet hun meest moderne (dat is en blijft Today’s Active Lifestyles) maar wel hun meest klassieke. En een van de beste reünieplaten ooit, dunkt me. R.O.C.K. waar je niet vies van hoeft te zijn.
.
.
Junior Boys - Begone Dull Care6. Junior Boys – Begone Dull Care (Domino, LP/cd)
De eerste 3 nummers van de plaat zijn de beste trits synthipop songs ooit, wellicht. De sound is maagdelijk. De thematiek passend. Moet ook gezegd: Junior Boys omzeilt behendig de herhalingsoefening.
.
.
Tortoise - Beacons of Ancestorship7. Tortoise – Beacons of Ancestorship (Thrill Jockey, LP/cd)
Hun meest modernistische. Perfecte sound. De Steely Dan van de noughties.
.
.
.
.
.
.
Wolf Eyes - Always Wrong8. Wolf Eyes – Always Wrong (Hospital Productions, LP/cd)
De rechtgeaarde opvolger van een van de beste platen van het decennium, Human Animal. Derivative of Throbbing Gristle? Ammehoela, gewoon unieke transcendental jazz.
.
.
.
The XX - X9. The XX – X (Young Turks)
In eerste instantie pessimistisch over deze zwaar gehypte plaat, nu toch overstag: tussen al het gecomprimeerde popgeweld klinkt X zowaar fris en positively underwhelming. Spaarzaam in sound en voordracht. En die Chris Isaak-associatie is natuurlijk belachelijk, hoewel de smakelijke riff in Infinity inderdaad een rip-off is.

Prefab Sprout - Let's Change the World With Music10. Prefab Sprout – Let’s Change the World With Music (Kitchenware/Sony)
De echte opvolger van Jordan: the Comeback. Slicke gospelpop. Tongue-in-cheek? Ik vrees van niet, maar dat drukt de pret (zeg maar gerust jouissance) bij de luisteraar geenszins.
.
.
.
.
Beste Soundtrack:
Excepter - Black BeachExcepter – Black Beach (Paw Tracks, LP)
De woozy electro outfit gaat akoestisch, op het strand van Big Sur. Psychedelia done right, met alle respect voor Yeasayer.
.
.
.
.
.
Beste Reissue/remaster (behalve de Beatles Mono Box!):
Durutti Column - Four Factory RecordsDurutti Column – Four Factory Records (Kooky, 6cds)
Martin Hannett!!!!
.

Advertisements
%d bloggers like this: