Starving Weirdos, Into An Energy (cd + cdr ltd edition Bo Weavil Records)

Starving Weirdos - Into an EnergyMUSIQUE CONCRÈTE IN THE WOODS. Starving Weirdos begon sterk met Eastern Light, een magnum opus op dubbele cd-r, met een psychedelische en tegelijk spookachtige vorm van drone-muziek. Erg verslavend, spooky en spine-tingling en non-faux-hippie (of wellicht toch faux met titels – op de nieuwe plaat – zoals Pagan Unity, Invocation by Fire? Is dit hippie pastiche of zien we hier in realiter een wens terug te keren naar reine natuur en eenvoud, waarmee we SW resoluut moeten desavoueren?).

De twee hoofdverantwoordelijken komen uit een plaatsje ergens in de bossen in Noord-Californië. Dat rurale hoor je eraan af. Ietwat rechts van de San Fran city sound van de Grateful Dead, ofschoon SW meer concrète-elementen toevoegen en volstrekt afzien van de blues (er is geen lick of riff te bekennen).

Het is onduidelijk hoe kritisch we dit moeten benaderen, hoezeer ik deze muziek ook met redelijk grote schrokken verorber, en hoezeer relatief origineel hun sound ook is. Dat komt met name door de ijzige boventonenreeksen die worden gecreëerd aan hand van een verscheidenheid aan akoestische en electrische instrumenten en een toch vrij simpele orkestratie. Dit is geen moeilijke muziek en toch alles behalve pop of rock.

Dat er desondanks weinig potentieel zit in dit soort muziek blijkt uit het feit dat na pakweg 7 reguliere platen in een paar jaar (en een hoop extra obscuur materiaal op singles, lp, cd-r en tapes) de sound nog volstrekt hetzelfde is; geen ontwikkeling dus. Hun mooiste en meest gevarieerde is denk ik Father Guru, met dat nummer waarin je de reverberaties hoort van een tennishal waar je de slagen hoort van de tennisrackets in een soep van galm.

Hun nieuwe, Into An Energy, wijkt niet af van het soundpalette dat we al hoorden op eerdere platen, met spreekstemmen toegevoegd. Zeer aangename, verzachtende noise, relatief uniek tussen alle droneplaten, maar uiteindelijk zal het toch niet boven de obscuriteit uit kunnen stijgen. Maar is dat verkeerd?

Advertisements
%d bloggers like this: